Dintotdeauna miscarea a reprezentat cel mai bun mijloc de mentinere a formei fizice, dar si o practica folosita ca recuperarea medicala necesara dupa un accident.
Kinetoterapia nu inseamna altceva decat terapia prin miscare in cadrul careia gimnastica medicala are un rol esential. De-a lungul timpului, acest gen de terapie s-a dezvoltat si a ajuns sa imbrace, astazi, trei forme de kinetoprofilaxie: primara, secundara si nu in ultimul rand, tertiara. Prima dintre acestea este folosita in cazul prevenirii anumitor boli, in principal a atrofiei musculare si are ca metoda principala exercitiul fizic ce consta in plimbari in aer liber, practici de inviorare si gimnastica usoara. Se poate practica de oricine isi doreste un stil de viata sanatos si nu necesita neaparat prezenta unui kinetoterapeut. Cea de a doua forma kineto se ingrijeste de eventualele complicatii care isi pot face aparitia in urma bolilor, in timp ce kinetoprofilaxia tertiara se ocupa cu tratarea sechelelor din punct de vedere al dizabilitatilor motorii.
Kinetoterapia isi propune sa corecteze postura trupului, sa creasca mobilitatea articulara si rezistenta musculara, sa reduca sensibilitatea si sa dezvolte capacitatea de a face efort, mareste factorul de coordonare si control, creste echilibrul si produce relaxare. Se stie ca atat exercitiul fizic, cat si masajul, tehnici ale kinetoterapiei, au o puternica influenta asupra echilibrului activitatii sistemului nervos central, asupra metabolismului si a circulatiei sangvine, dar si a respiratiei. Kinetoterapia se ocupa cu recupererea in cazul unor afectiuni locomotorii, dar trateaza, asa cum am spus mai sus, si boli ale respiratiei, ale metabolismului si ale sistemului cardiovascular. Aceasta terapie nu sustine efortul fizic ce duce la epuizare, ci un efort controlat, dozat si bine pliat pe orice fel de organism si tip de personalitate.
Gimnastica medicala se foloseste inca din perioada cresterii si dezvoltarii copilului, cu precadere atunci cand se observa de catre parinti ca pozitia acestuia nu este una corecta, iar in timp pot aparea diverse complicatii (patologii ale coloanei vertebrale). Alte situatii in care aceasta practica este folosita sunt reprezentate de nevoia tratamentului posttraumatic si postoperator in vederea recuperarii. Unele femei aleg sa practice kinetoterapia inainte de sarcina, in timpul si dupa aceasta deoarece isi pastreaza tonusul muscular, faciliteaza nasterea si le ajuta ulterior sa ajunga mai usor la forma fizica anterioara. De asemenea, sportivii apeleaza la kinetoterapie atunci cand sufera accidentari, iar acest lucru ii ajuta in vederea reluarii rapide a activitatii.
Experienta kinetoterapiei poate fi una placuta, relaxanta, benefica sau una dezastruasa. Un kinetoterapeut potrivit nevoilor unui pacient trebuie in primul rand sa se plieze pe afectiunea pe care trebuie sa o redreseze si nu in ultimul rand pe comportamentul persoanei din fata sa. Atunci cand suferi de o afectiune neurologica in urma careia nu iti poti folosi un membru, ultimul lucru de care ai nevoie este sa privesti cele cateva zeci de minute petrecute in compania kinetoterapeutului ca pe un calvar. Meseria de kinetoterapeut nu este una deloc usoara, iar pentru a o practica ai nevoie de optimism, pe care sa il insufli pacientilor, de daruire si dragoste pentru cei din jurul tau, dar si de cunostinte medicale si psihologice pentru a putea sa lucrezi cu o paleta cat mai variata de cazuri si pacienti.
Atunci cand vorbim de reusitele kinetoterapiei, cele mai dese s-au inregistrat in randul tinerilor. Acest lucru se intampla datorita varstei care ii ajuta pe pacienti sa invete mai repede, deci sa-si redobandeasca activitatile motorii cu o mai mare usurinta. Ceea ce este tragic, insa, este faptul ca tot la tinerii se observa si nevoia cea mai acuta de kinetoterapie deoarece sedentarismul, lipsa unei educatii fizice si nepasarea atunci cand vine vorba de activitati sportive sunt problemele majore are copiilor si adolescentilor din ziua de astazi. Categoria poate "prea preocupata", formata din cei ce calca pragul salior de fitness mai des decat este nevoie, este la fel de predispusa pericolului deoarece fara asistenta profesionala tinerii se pot epuiza si din cazua efectuarii gresite a exercitiilor fizice pot dezvolta probleme serioase.
In ultimii ani, kinetoterapia a cunoscut in Romania o dezvoltare uriasa in randul oamenilor, indiferent de varsta acestora, iar dorinta lor de a participa activ in cadrul acestei terapii a crescut imbucurator. Alaturi de exercitiile fizice, masajul in scop terapeutic ajuta organismul sa depaseasca orice obstaol intalnit, iar cu putina vointa si credinta, chiar si cazurile deosebit de grave pot avea un final fericit.