Masaj de drenaj limfatic

Masaj de drenaj limfatic

Masaj Drenaj Limfatic

  Aceasta metoda de masaj, inventata de Vodder si insusita de autor prin intermediul maestrului francez Guy Dumont, se foloseste mult in scopuri medicale. Miscarile usoare si precise specifice drenajului limfatic se pot folosi pentru detoxifierea corpului, pentru lupta cu celulita si pentru tratamentul proceselor inflamatorii locale.
  Asociat cu masajul de relaxare creste eficacitatea acestuia mai ales in cazurile in care pacientul efectueaza o munca de birou sau o munca ce necesita un ortostatism prelungit.

MANEVRELE DE DRENAJ LIMFATIC

 Masaj Drenaj Limfatic Drenajul limfatic manual reprezinta acel tip de masaj prin care manevrele sale modifica specific presiunea interstitiala determinand intrarea lichidelor interstitiale in capilarele limfatice drenand astfel acest spatiu, asa cum s-a mai spus, nu numai lichidele si si deseurile metabolice sau de alt fel de la acest nivel.
  Exista doua tipuri d eprocese care au loc si anume, captarea limfei (numita si resorbtie), obtinuta prin cresterea presiunii tisulare si evacuarea acesteia, proces care presupune transferul acesteia la distanta spre locul de varsare in curentul sanguin.
  Manevrele de captare se excuta prin deplasarea pielii cu mana pe planurile subiacente, dinspre partea sa cubitala(deget 5) spre radial (deget 2), bratul efectuand miscari de departare (abductie) si apropiere (adductie) fata de trunchi, presiunea asupra pielii avand loc in timpul abductiei.
  Manevrele de evacuare, numite si apel, se executa identic cu precedenta cu deosebirea ca sensul va fi dinspre radial spre cubital, presiunea executandu-se in adductia bratului la trunchi.
  Aceste manevre mai sus descrise vor reprezenta baza de executie a manevrelor specifice de drenaj limfatic manual. In timp ce manevrele de captare de executa doar acolo unde exista infiltrare, respectiv edeme, urmate de manevrele de apel care vor purta ceea ce s-a captat in cantitate crescuta apre locul de varsare, manevrele de apel sunt nelipsite din orice tip de drenaj limfatic, fie ca este executat in scop pur terapeutic, fie in scop estetic, deoarece acestea au un dublu rol, evidentiat experimental, de captare si de evacuare, deschizand de asemena, numeroase colectoare limfatice obisnuit nefunctionale.