Masajul terapeutic

Te gandesti automat la relaxare atunci cand spui masaj. Asa este, insa aceasta terapie aduce si alte beneficii organismului, cum sunt cele pentru imunitate, tensiune, tonus muscular si circulatia sangvina.

Masajul terapeutic este o solutie alternativa indicata in multe probleme de sanatate. Inainte de a se recurge la aceasta terapie, specialistii au in vedere tipul afectiunii si ceea ce se doreste sa se obtina in urma efectuarii sedintelor de masaj: efecte benefice pe termen scurt (spre exemplu, reducerea inflamatiei sau a durerii) sau pe termen lung, ca terapie adjuvanta, folosita in asociere cu alte proceduri terapeutice (kinetoterapie, fizioterapie, acupunctura sau reflexoterapie). Kinetoterapeutul Gelu Cosma, de la clinica de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, ne spune in ce consta aceasta procedura medicala.

Este recomandat in urmatoarele cazuri:

Afectiuni ale coloanei: cifoza, scolioza, lordoza, lombalgia, hernia de disc, discopatia, lombosciatica;
Intinderi, contracturi, inflamatii articulare si musculare;
Diverse dureri (de spate, de maini si picioare, de la nivelul articulatiei soldului);
Afectiuni reumatismale: spondiloza, gonartroza, coxartroza;
Tulburari ale circulatiei sangvine la nivelul mainilor si picioarelor.
In prima faza se folosesc saci cu argila sau gel

Este important ca pacientul sa fie foarte relaxat inainte de efectarea propriu-zisa a masajului terapeutic. Apoi, se pot aplica hot pack-uri (saci cu argila sau gel), incalziti la o temperatura de 65 grade Celsius, avand ca efect pregatirea tesutului pentru masaj, inducand un efect termoterapeutic.
Inca de la primele sedinte, durerea se reduce considerabil, pacientul recapatandu-si treptat libertatea de miscare.

Presupunctura, o tehnica importanta de masaj

rolul masajului terapeutic este acela de a imbunatati capacitatea functionala si motorie a organismului, favorizand recuperarea. Pentru a obtine efectele dorite, kinetoterapeutii utilizeaza diferite tehnici precum masajul profund sau "deep tissue", presupunctura sau terapia "trigger point" (consta in masarea si presarea unor puncte ale anumitor tegumente) si stretching-ul (exercitii de intindere).

Deseori combinata cu tehnici specifice de kinetoterapie, terapia manuala are rolul de a atenua durerea si de a trata diferite afectiuni ale aparatului locomotor. In cele mai frecvente cazuri, kinetoterapeutii aplica tratamente individuale, personalizate, asigurand astfel o recuperare rapida si eficienta.

Indicat in problemele articulare

Masajul terapeutic este indicat in afectiunile reumatismale, mai ales pentru reducerea problemelor degenerative, articulare sau periarticulare (in jurul unei articulatii). In cazul suferintelor degenerative ale coloanei vertebrale, masajul este indicat cu precautii speciale privind pozitia capului la diferitele manevre aplicate. Pe de alta parte, masajul este folosit cu scop terapeutic sau ca procedura independenta de pregatire a programului kinetoterapeutic.

"Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare medicala sau sportiva. Secretul obtinerii unor rezultate optime pentru redarea libertatii de miscare a pacientilor consta in aplicarea mixului optim de tehnici utilizate in terapia manuala", afirma kinetoterapeutul Gelu Cosma.

Cand este contraindicat

Desi aduce beneficii importante organismului, masajul terapeutic nu este recomandat pacientilor care sufera de afectiuni vasculare severe (flebite, arterite), inflamatii acute ale aparatului locomotor, precum si anumite tulburari cardiovasculare sau afectiuni dermatologice. De aceea, inainte de inceperea tratamentului propriu-zis, se recomanda efectuarea unei evaluari a aparatului locomotor (ce include, in general, analize care tin de articulatii sau de musculatura si, in anumite cazuri, ecografie musculo-scheletala).