Metode de relaxare folosite în kinetoterapie

Metode de relaxare folosite în kinetoterapie

Relaxarea intrinseca este cea prin care subiectul isi induce el insusi, in mod activ, relaxarea. In cadrul acestui tip de relaxare se disting 2 mari linii metodologice: 

  • orientarea fiziologica (somatica)
  • orientarea psihologica (cognitiva, mentala).

Metoda Jacobson

Linia fiziologica, introdusa de Eduard Jacobson, se bazeaza pe identificarea kinestezica a starii de tensiune musculara, in antiteza cu lipsa contractiei (relaxarea). Durata de lucru a metodei Jacobson (numita şi metoda relaxarii progresive) este între 20-40 min., pentru o relaxare locala (zonala), dar se poate prelungi la 1-4 ore, pentru relaxari globale (in cazul pacientilor care nu pot executa continuu sedinta de relaxare, se aplica reprize de relaxare, care insa nu trebuie sa fie mai scurte de 5 min.).

Se executa o sedinta pe zi, dar se poate repeta de 4-6 ori pe zi. Antrenamentul dureaza luni de zile si presupune cunoasterea miologiei si a mecanicii respiratorii normale (ordinea inspirului dar si a expirului fiind – abdominal, toracic inferior, toracic superior).

Metoda Schultz

Linia psihologica, din a carei categorie fac parte si terapiile comportamentale, sofronizarea, etc. este reprezentata cel mai bine de metoda lui Johannes Heinrich Schultz; metoda vizeaza obtinerea relaxarii prin tehnici de tip central, care induc prin autocontrol mental, imaginativ, o relaxare periferica.

Numita şi metoda de relaxare autogena sau “antrenament autogen” (din grecescul autos – prin sine - si genan – a produce), dupa spusele autorului, este o autohipnoza, cu ajutorul careia se poate obtine controlul unor functii ale anumitor organe si, implicit relaxare; este o metoda de autodecontractare concentrativa, subiectul cresndu-si, prin concentrare, o stare hipnotica. Eficienta deconexiunii obtinuta prin starea hipnoida se materializeaza prin starea de greutate si prin senzatia de caldura induse la nivelul segmentelor care se doresc a fi relaxate.

Metoda se aplica individual sau in grup, specialistul conducand doar primele sedinte de relaxare.